Tarta ze szpinakiem z ryżem i serem








Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną tartę z szpinakiem,

 ryżem i serem. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów,

 który zawsze wychodzi. Do tego jest łatwa, szybka i sycącą.









Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g twarogu
  • 100 g śmietany 12%
  • 2 jajka
  • masło/olej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak, dusić aż odparuje woda. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Do ryżu dodać szpinak, pokruszony twaróg, wlać jajka ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy ciasto francuskie, dociskamy  do spodu i formujemy wyższe brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta i wycinamy paski. Na ciasto wykładamy nadzienie, na wierzch układamy kratkę z resztek ciasta i posmarować mlekiem.  Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy około 25-30 minut, aż ładnie się z wierzchu zarumieni.

Smacznego!












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);