Gulasz z indyka z cukinią









Prosty przepis na pyszny delikatny, aromatyczny gulasz z indyka z cukinią.
 
 Taki gulasz to świetna alternatywa dla gulaszu  wieprzowego czy wołowego.

Doskonale smakuje z wszelkimi kaszami, makaronem jak również z kromką chleba.




Składniki:
  • 600 g mięsa z indyka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki maki pszennej
  • olej do smażenia
  • 1 gałązka lubczyka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę i oprószam przyprawami. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam mięso i obsmażam. Przekładam do garnka, dodaję lubczyk, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalewam wodą tylko tyle, by przykryła mięso. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. W między czasie kroję cebulę w piórka,  cukinie w kostkę, a czosnek siekam. Na patelnię po mięsie wrzucam cebulę z czosnkiem i podsmażam, następnie dodaję cukinię i smażę  przez kolejne 3-4 minuty. Do garnka z mięsem dodaję cebulę z cukinią i całość gotuję, aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec, zagęszczam sos. Mąki mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.


Smacznego! 
 















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);