sobota, 11 listopada 2017

Kotlety ruskie









Dziś przepis na kotlety ruskie, które będą świetną alternatywa  dla tradycyjnych 

pierogów ruskich.  Idealnie sprawdzą się na szybki obiad do tego tani i 

łatwy do zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić 

więcej ponieważ szybko znikają.







Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g białego sera 
  • 2 duże cebule
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser pokruszyć, dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do ziemniaków dodać ser, cebulę i doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Gdyby masa byłaby zbyt rzadka, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować kotlety i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.













12 komentarzy :

  1. PYCHA :) ROBIŁAM JE DUZO LAT ,MAMA MNIE NAUCZYŁA .POZDRAWIAM I DZIEKI ZA PRZYPOMNIENIE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie robilam sprubuje zrobic☺

      Usuń
    2. obcjonalnie dałabym jajko ,lub panierowała w jajku i bułce. Jedna uwaga, ziemniaki najlepiej ugotować dzien wczesniej, tak jak ja robie do pierogów.

      Usuń
  2. Niestety mi to nie wyszło kotlety nie chciały odkleic się od patelni zrobiła się packa... Poradzcie coś na to

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli zrobiła się paćka, to znaczy że były za rzadkie. W takim przypadku trzeba dosypać do masy bułki tartej

      Usuń
    2. nalezy zmienić patelnię .Pozdrawiam

      Usuń
    3. Należy zmienić kucharza!

      Usuń
    4. Podejrzewam ,ze mogłaś za długo wyrabiać masę bo ugotowane ziemniaki bardzo krótko wyrabiamy ponieważ masa robi sie rzadka

      Usuń
  3. mój dzisiejszy obiadek 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię takie kotleciki bez sera. Do gotowanych ziemniaków dodaję jajko i mąkę. Też są pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nafaszerowalam je dodatkowo podsmozonym z cebulka miesem mielonym....pycha sa...dzieki za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też robię takie kotleciki tylko bez sera. Lubię je robić z sosem grzybowym. Ostatnio robiłam do nich sos na koncentracie grzybowej od Krakusa. Wyszedł mi naprawdę smaczny, aromatyczny sos.

    OdpowiedzUsuń