czwartek, 20 lipca 2017

Karpatka z malinami








Karpatka, kto jej nie lubi?  Pyszne ciasto parzone, przełożone kremem

budyniowym. Przygotowanie jest proste i szybkie do zrobienia. Ja dodatkowo

dodałam maliny, chodź można je pominąć, albo zamienić na inny owoc. Polecam 😊 





Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 150 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
  • 2 budynie bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 250 g masła
 dodatkowo
  • cukier puder
  • maliny


Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać masło, zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką, utrzeć na gładką masę. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Przełożyć do innego garnka, wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę 24x35 wysmarować masłem, posypać mąką.Pierwszą część ciasta za pomocą łyżki wyłożyć i rozprowadzić po blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika d 190°C i piec przez 30 minut na złoty kolor. Tak samo upiec druga część ciasta.
Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową, ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodając po łyżce budyniu cały czas miksując. Krem rozsmarować na jednym blacie ciasta, poukładać maliny, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.












1 komentarz :

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Gdyby tylko tyłek nie rósł... :D
    www.anialwowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń