niedziela, 18 czerwca 2017

Waniliowa szarlotka








Szarlotka to ciasto które uwielbiam, pewnie dlatego że w domu rodzinnym mama
 
robiła ją bardzo często. A szarlotka w jej wykonaniu to mistrzostwo świata. Ja dziś
 
zrobiłam z dodatkiem wanilii, oczywiści prawdziwej i wyszła pyszna :)



Składniki:

ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany

  • 8-10 jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • cynamon

 Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier oraz masło, posiekać, dodać pozostałe składniki. Zagnieść  ciasto, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i
schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody, przesmażyć, pod koniec dodać cukier , wanilię oraz cynamon.
Blaszkę 22x34 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki, podpiec przez 15 minut w  temperaturze 180°C.
 Na ciasto wyłożyć jabłka. Rozwałkować 2 częścią ciasta i wyłożyć na jabłka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz