Golonka na kapuście









Golonka na moim stole nie gości często, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić

na kawałeczek tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę

 na kapuście powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka,

a tu zapraszam na golonkę bez kapuchy:)





Składniki:

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • 2 cebule 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • smalec/olej do smażenia
  • mielona czerwona papryka
  • kminek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Włożyć do garnka zalać zimną wodą, zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać 5 ziaren ziele angielskiego, 4 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa, 1 cebulę i gotujemy wszystko razem do miękkości mięsa. W czasie gdy gotuje się golonka, robimy kapustę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać odciśniętą kapustę, kminek, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru z golonki, gotować do miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przekładamy ugotowaną kapustę na nią układamy goloneczki, wlewamy 2/3 szklanki wywaru, posypujemy słodką mieloną papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się przyrumieni.


















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);