Tradycyjny krupnik









Kolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po 

przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. 

Najlepszy!!!





Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy 2 L zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Dodajemy do garna wszystkie warzywa, prócz ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy całość się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy przez 10 minut. Następnie do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprze.  Przed podaniem posypać drobno posiekaną natka pietruszki.














2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);