Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami










Gołąbki, tak jedne z moich ulubionych dań. Tym razem zrobione z kapusty pekińskiej z kaszą jęczmienną i pieczarkami, były pyszne, delikatne, polecam.






Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 2 cebule
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gdy woda odparuje zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do miękkości.
Do miski przełożyć kaszę, pieczarki z cebulę, koncentrat pomidorowy ( można pominąć), doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Kapustę umyć, odkroić dół głąba. Oddzielić liście i z każdego ściąć twarde części. Następnie sparzyć w wrzątku przez 1 minutę, zahartować.

Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy w rulonik. Gołąbki wkładamy do rondla, podlewamy wywarem/wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem.

Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego!

















2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);