Pierogi drożdżowe z kaszą gryczaną i serem









               Pierożki drożdżowe pyszne na ciepło jak i na zimno, polecam.




Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
farsz
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 300 g sera białego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • jajko do posmarowania



Wykonanie:

Mleko podgrzać by było letnie. Do miski wrzucamy rozkruszone drożdże, posypujemy cukrem, wlewamy połowę mleka i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Gdy wszystko ładnie się połączy, przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i ładnie odchodziło od rąk. Ciasto przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, na oleju. Do miski pokruszyć ser, dodać kaszę oraz cebulę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Po godzinie wyjmujemy ciasto i zagniatamy. Dzielimy na mniejsze kawałki i każdą rozwałkowujemy, na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy krążek układamy farsz i zlepiamy brzegi pierożków.

Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180° przez 15 minut, aż pierożki będą miały ładny złoty kolor. Smacznego!


















5 komentarzy :

  1. Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Biłgorajski pieróg w wesji mini.Babcia takie robila Polecam zjeść oygiał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcia moja robiła z kaszą gruczaną i smażoną kapustą kiszoną ze skwarkami, pycha!

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);