Sałatka z ogórków i papryki









Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 marchewki
  • 0.5 kg cebuli
zalewa
  • 4 szklanki wody
  • 2.5 szklanki octu
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki soli
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 liść laurowy
  • 2 łyżki gorczycy



Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć. Ogórki, marchewkę pokroić w plasterki. Następnie pokroić cebulę w piórka, a paprykę w paski. Wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować. (Gdy lubimy surówki bardziej słodsze to zmniejszamy ilość octu do dwóch szklanek,a cukru zwiększamy i dodajemy dwie szklanki). Gorącą zalewą zalać warzywa, wystudzić. Słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.



















Róbmy przetwory!

2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);