Makaron tegliatelle z sosem bolognese









Składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz



Wykonanie:


Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy aż odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut.
Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle)  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. 
Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypać tartym serem).
















1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);