Tort z wątróbki








Przepis na taki tort znalazłam kilka lat temu w kolorowym czasopiśmie (nie pamiętam tytułu), ale nie miałam okazji go wypróbować, aż do dzisiejszego dnia. Szkoda, że tak późno się za niego wzięłam, bo naprawdę jest pyszny.


Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 2 ząbek czosnku
  • 4-5 marchewek
  • majonez
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • olej
  • sól,pieprz


Wykonanie:

Surową, umytą wątróbkę przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Do zmielonej wątróbki wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sodę, bledujemy. Dodajemy mleko tak by powstała masa konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni smażymy naleśniki.
Marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić na oleju,aż zrobi się złocista, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy ostygnie mieszamy z majonezem. Na talerzu kładziemy naleśnik nakładamy masę i przykrywamy następnym naleśnikiem itd. Gotowy tort schładzamy w lodówce ok 12 godzin. Przed podaniem smarujemy majonezem i posypujemy posiekaną pietruszką.

































8 komentarzy :

  1. Pyszny jest. Ja robie dokładnie tak samo ale przed zblendowaniem, wątróbką najpierw podsmażam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Ja najpierw podsmażam wątróbkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, trochę wątpię czy z tej ilości składników wyjdzie 5 naleśników o grubości tej co na foto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników wyszło 6 naleśników, takie jak widać na zdjęciu. Proszę spróbować, i się przekonać.

      Usuń
  4. A jaka wątróbka? Kurza?

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaka wątróbka? Kurza?

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);