piątek, 26 czerwca 2015

Kartacze z mięsem








Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 0.5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
farsz
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe
surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty sok odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy do surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku.
Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski.
W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami i gotować przez ok. 15 minut.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gotowe kartacze podajemy z przygotowaną okrasą.
















2 komentarze :

  1. jeszcze nigdy nie jadłam kartaczy,,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najwyższy czas spróbować, chociaż jest przy nich dużo roboty to są tego warte.

      Usuń