piątek, 26 czerwca 2015

Kartacze z mięsem








Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 0.5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
farsz
  • 400 g mięsa gotowanego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe
surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty sok odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy do surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Mięso zmielić. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić razem. Połączyć z mięsem i doprawić do smaku.
Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski.
W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami i gotować przez ok. 15 minut.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gotowe kartacze podajemy z przygotowaną okrasą.
















9 komentarzy :

  1. jeszcze nigdy nie jadłam kartaczy,,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najwyższy czas spróbować, chociaż jest przy nich dużo roboty to są tego warte.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Mięso gotowane, można np. wykorzystać mięso z rosołu.

      Usuń
    2. A tu jest przepis z surowym miesem. To ktore lepsze?

      Usuń
    3. To przepis z gotowanym mięsem i ja z takim najbardziej lubię.

      Usuń
  3. Musze sprobowac,to bedzie moje drugie podejscie,bo robilam juz pyzy,ale z surowego miesa,i zaliczylam klape.A tych kartaczy nigdy nie robilam,a wygladaja bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

  4. Jaka ilość kartaczy wychodzi z tych skladników. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu mówi się na to pajdy i robimy z białym serem. Tylko proporcje ziemniaków mamy trochę inne.

    OdpowiedzUsuń