Buraczki zasmażane










Składniki:

  • 5 buraków (jednakowej wielkości)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu (masła)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:

Buraczki wyszorować, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie studzimy,
obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.. Na patelni rozpuszczamy smalec dodajemy starte buraki i oprószamy mąką, mieszamy. Na koniec do buraczków wrzucamy kminek i przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Chwilę podsmażamy, aż buraczki staną się szkliste.
Podajemy na gorąco.










1 komentarz :

  1. witam a co z tym jeżeli chcę na pózniej czyli do słoika jak do zrobić?

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);