czwartek, 25 czerwca 2015

Śledzie w oleju







Składniki:

- 5 filetów śledziowych (matiasy)
- 3 cebule
- olej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz


Wykonanie:

Śledź namocz w zimnej wodzie około 3 godzin(nie powinien być słony).
Cebulę obierz ,pokrój w drobną kosteczkę i posyp łyżeczką soli. 
Odstaw na 15 minut by puściła sok. Po tym czasie sparz wrzątkiem i
dokładnie odcedź.
Filet pokrój na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzia , cebulę na wierzch dajemy 4 ziarenka ziela ,1 listek laurowy na to pieprz i następną warstwę , aż do wykorzystania wszystkich składników pamiętając ,że ostatnia warstwa to cebula. Wszystko zalewamy olejem tak żeby przykryć śledzie .
Zakręcamy słoik i odkładamy na 1-2 dni do lodówki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz